Papier is geduldig, 12 12 12 niet

Samen ruim 1.500 pagina’s dik, bijna 130 jaar oud en maandelijks geraadpleegd door circa 2,9 miljoen mensen: de papieren De Telefoongids & Gouden Gids. Elk jaar ploft-ie weer bij talloze huishoudens op de deurmat. 7 miljoen om precies te zijn. Daarnaast ontvangen 650.000 bedrijven ons lands dikste ongeadresseerde reclamefolder. Gratis. En ongevraagd.

Het in 2009 tot één gids gefuseerde drukwerk blijft, ondanks dat het media- en zoekgedrag van de consument verandert, een populaire informatiebron. Zelfs zo populair, dat het niet uitmaakt dat de belbijbel bij zo’n 4 miljoen Nederlandse huishoudens linea recta in de papierbak verdwijnt. Is het niet bijna 2013?

Het mediabedrijf achter De Telefoongids & Gouden Gids heet sinds 15 oktober jl. DTG. Het voormalige Telefoongids BV brengt mensen en bedrijven met elkaar in contact en doet dit vandaag de dag, naar eigen zeggen, vooral online. De oude naam past daar niet meer bij. Logisch. Minder logisch is dat de huidige tijdsgeest, eentje met internet en smartphones, klaarblijkelijk geen reden is om af te stappen van de standaard huis-aan-huis verspreiding van het reclameboekwerk. Whizzkid Alexander Klöpping heeft zich eerder dit jaar publiekelijk geërgerd aan de ongevraagde verspreiding van de gidsen. Hij zette daarom sterftelefoongidssterf.nl online, welke onmiddellijk doorverwees naar de afmeldpagina voor De Telefoongids & Gouden Gids. In een reactie hierop geeft DTG aan zich te realiseren dat papieren productie en massale verspreiding geen toekomst heeft. Vandaar de doelstelling om 80 procent van de inkomsten binnen drie jaar uit online activiteiten te halen.

Toegegeven, DTG doet er veel aan om de gids zo milieuvriendelijk mogelijk te produceren en transporteren. Zowel drukker als Finse papierleverancier zijn voorzien van belangrijke certificeringen op productie- en milieugebied, het gebruikte papier bestaat voor 50 procent uit gerecycled papier en de overige 50 procent is afkomstig van restafval van bomen die voor de meubel- en houtindustrie gekapt worden. Tenslotte wordt voor iedere gekapte boom waar DTG het restafval van gebruikt, minimaal één boom teruggeplaatst. Desondanks blijft het feit dat papierproductie grondstoffen, water en energie kost. Dit veroorzaak lucht- en watervervuiling en draagt bij aan klimaatverandering. Dit staat los van het onnodige afval, veroorzaakt door de ongevraagde verspreiding. Kortom, papierproductie is bijzonder milieubelastend. Dit gaat op voor alle bedrijven die intensief papier produceren, om vervolgens ongeadresseerd huis-aan-huis te verspreiden.

Consumentenplatform Nudge roept haar ruim 27.000 leden op De Telefoongids & Gouden Gids op te zeggen als de papieren gids ongelezen in de kast belandt. Zonde van het papier, want alle informatie in de gids is ook op het internet te vinden. Nudgers, zoals de leden genoemd worden, kunnen aangeven dit initiatief te steunen en het vervolgens delen met bevriende niet-Nudgers. Dit initiatief is één van de kleine zetjes, waarmee we daadwerkelijk samen iets kunnen veranderen. Als het er maar heel erg veel zijn. Het Engelse ‘to nudge’ betekent het geven van een zetje. En dat is precies wat Nudge doet: het geven van vele zetjes aan goede duurzame initiatieven. Of het nu gaat om het vaker drinken van kraanwater, het gas uitzetten onder pasta of het aanschaffen van een regenton, Nudge brengt initiatieven ( nudges) uit de samenleving onder de aandacht van jou en mij. Belangrijk is dat een nudge in elk geval aan een aantal criteria moet voldoen: (1) een meetbaar en haalbaar doel, (2) een positieve verandering en (3) de voors en tegens dienen besproken en afgewogen te zijn. De rest is aan ons.

Nudge-oprichter en directeur Jan van Betten besloot zich ruim twee jaar geleden volledig te wijden aan het dichterbij brengen van een duurzame samenleving. In 12 12 12 geeft hij zijn visie op een nieuwe wereld, het belang van bezieling en de groeiende kloof tussen jong en oud. De kracht van de samenleving moet niet onderschat worden, aldus Jan: ‘ Ik geloof in druppels op een gloeiende plaat. Als het er maar heel veel zijn’. Twaalf druppels in ons geval. Doe jij mee?

Namens 12 12 12,

Niels Arntz

comments powered by Disqus